Για να έχετε πρόσβαση στα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού παρακαλώ συνδεθείτε.

Γενικά για τα τεστ

Αναρωτήθηκες ποτέ αν έχεις ενδιαφέρον για να ασχοληθείς επαγγελματικά με τις τέχνες; Αν θα ήθελες να γίνεις έμπορος; Αν είσαι αρκετά υπομονετικός για να δουλέψεις με παιδιά; Αρκετά επικοινωνιακός για να κάνεις δημόσιες σχέσεις;

Ξέρεις σίγουρα τι είναι σημαντικότερο για σένα σε μια δουλειά; Τα χρήματα; Η αναγνώριση; Οι σχέσεις με τους συναδέλφους; Ο ελεύθερος χρόνος;

Έχεις υποψιαστεί τις απαντήσεις για τα παραπάνω αλλά δεν είσαι και πολύ σίγουρος/-η;

Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να βγάλεις άκρη …

Οι Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού χρησιμοποιούν συχνά τέτοια εργαλεία, τεστ, όπως συχνά αναφέρονται, που στοχεύουν να σε βοηθήσουν να πάρεις σωστές επαγγελματικές αποφάσεις μαθαίνοντας περισσότερα για τις κλίσεις και τις ικανότητές σου, τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και τις εργασιακές σου αξίες. Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντας τα τεστ μπορείς να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σου και να δεις πώς αυτή ταιριάζει καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.

Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι τα τεστ δεν θα απαντήσουν σε όλα και για πάντα. Ένα τεστ πρέπει να είναι έγκυρο και αξιόπιστο για να απαντήσει σωστά σε αυτό που ψάχνεις. Πρέπει επίσης να απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα που ανήκεις εσύ και να είναι προσαρμοσμένο, σταθμισμένο, όπως συνήθως λέγεται, στον ελληνικό πληθυσμό. Όλα αυτά είναι οι τεχνικές ιδιότητες ενός τεστ και πρέπει πάντα να ελέγχονται για να είναι αυτό κατάλληλο για σένα.

Σίγουρα ξέρεις ότι κάθε άνθρωπος, και βέβαια και εσύ, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και μοναδικός και παράλληλα εξελίσσεται συνέχεια. Επίσης, συνέχεια αλλάζει και εξελίσσεται η επιστήμη, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, από ένα τεστ δεν αποτελούν την «απόλυτη» διάγνωση που θα ισχύσει για όλη τη ζωή σου και θα δώσει το κλειδί της επιτυχίας.

Αποτελούν, όμως, ενδείξεις τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις, πιθανά –και ακόμα καλύτερα, με τη βοήθεια ενός Συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού, για να διερευνήσεις ακόμα περισσότερο ό,τι εσύ κρίνεις αναγκαίο, να διευρύνεις τους ορίζοντες και τις προοπτικές σου και να μπορείς να αποφασίσεις το καλύτερο για σένα ανά πάσα στιγμή. 

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, πάτησε εδώ.


Δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στη Διαδικτυακή Πύλη του ΕΟΠΠΕΠ

Μέσω της Πύλης, αφού εγγραφείς στο σύστημα και λάβεις στο email σου τον προσωπικό σου κωδικό, μπορείς να συμπληρώσεις online τα παρακάτω τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού:

  • Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων
  • Τεστ Εργασιακών Αξιών
  • Τεστ Επαγγελματικών Αποφάσεων

Η διαδικασία συμπλήρωσης είναι πολύ σύντομη και απλή και αφού ολοκληρώσεις κάθε τεστ θα λάβεις μια σύντομη περιγραφή για τα ενδιαφέροντά σου και άλλα προσωπικά σου χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσει να κάνεις τις κατάλληλες για εσένα επιλογές για τη σταδιοδρομία σου.

Τα συγκεκριμένα τεστ αποτελούν επιστημονικά έγκυρα εργαλεία, τα οποία μέσα από ειδικές έρευνες έχει διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλα να χρησιμοποιούνται από εφήβους και νέους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα τεστ αυτά κατασκευάστηκαν την περίοδο 2006-2007 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Επένδυση στον άνθρωπο: Ανάπτυξη μεθοδολογίας και εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων ΣΕΠ και υπηρεσιών συμβουλευτικής» (Γ΄ΚΠΣ-ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) με Ομάδα Έργου: Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy, Σύμβουλος Π.Ι., Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου, Γεώργιος Τύπας, Σύμβουλος Π.Ι., Αναπληρωτής επιστημ. Υπεύθυνος του Έργου, Αθανάσιος Σκούρας, Σύμβουλος Π.Ι., Μέλος της Ομάδας Έργου.

"Το παρόν συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της πράξης «Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους στους άξονες προτεραιότητας 4,5,6 - οριζόντια πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»."