Skip to main content

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ EQAVET ΣΤΟΝ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π


Ολοκληρώθηκε η διήμερη Συνάντηση Ανασκόπησης Ομοτίμων (Peer Review) που διοργανώθηκε στις 4 και 5/5/2023 από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως Εθνικό Σημείο Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ΕQAVET, με την Γραμματεία του δικτύου και εκπροσώπους των εθνικών σημείων αναφοράς του EQAVET από το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία και την Κροατία, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου “Towards an Enhanced Post Covid VET-EPOS VET" από το ERASMUS+ EQAVET NRPs 2021-2023 ".

Αντικείμενο του έργου, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένης Mεθοδολογίας Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και η πιλοτική εφαρμογή της σε τρείς καινοτομικές ειδικότητες που αναμένεται να εφοδιάσουν τους σπουδαστές με γνώσεις και ικανότητες για την ανάπτυξη της σύγχρονης, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και έγινε η ανασκόπησή της από τους εταίρους των εθνικών σημείων αναφοράς και τη Γραμματεία του δικτύου EQAVET.

Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργος Βούτσινος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού νόμου 4763/2020 για την αναμόρφωση, αναβάθμιση και ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Ο κ. Βούτσινος, αφού εξήρε τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., , παρουσία του Δ/ντή Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κ Αντώνιου Γλάρου, υπογράμμισε ότι από τις σημαντικότερες τομές που θέτει η νέα ολιστική μεταρρύθμιση για την ΕΕΚ είναι η συμβολή και εμπλοκή των Κοινωνικών Εταίρων σε όλα τα στάδια, από τον σχεδιασμό έως την εφαρμογή του νόμου. Ο Γενικός Γραμματέας, κ Βούτσινος τόνισε ότι «οι Κοινωνικοί Εταίροι είναι οι κύριοι συντελεστές της οικονομικής ζωής, άρα και οι καταλληλότεροι να μεταφέρουν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, μεταφράζοντάς τες σε προγράμματα και ειδικότητες».

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καινοτομώντας σε σχέση με τις συνήθεις διαδικασίες συσκέψεων του ευρωπαϊκού δικτύου, φιλοξένησε στη συνάντηση τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων σε Στρογγυλή Τράπεζα. Με κεντρικό θέμα «Μεταρρύθμιση στη διακυβέρνηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η συμβολή των Κοινωνικών Εταίρων» στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κ Κωνσταντίνος Παπαευσταθίου, οι εκπρόσωποι των φορέων των Κοινωνικών Εταίρων τροφοδότησαν το δίκτυο με πληροφορίες από την αγορά εργασίας, χρήσιμες για την ενσωμάτωσή τους στην ανάπτυξη της Μεθοδολογίας.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της διήμερης συνάντησης, οι ευρωπαίοι εταίροι των εθνικών σημείων αναφοράς που συμμετείχαν παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανασκόπησης της Μεθοδολογίας και του Οδηγού Εφαρμογής. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., , αξιοποιώντας τα σχετικά πορίσματα, συνεχίζει την υλοποίηση της εγκεκριμένης πρότασης “Towards an Enhanced post- covid VET, EPOS VET”, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2023.

EQAVET KOINONIKOI ETAIROI

IMG 497 EQAVET GENIKOS GRAMMATEAS VOUTSINOS



Κοινοποίηση σε