Πολιτιστική γνώση και έκφραση

Η ικανότητα της πολιτιστικής γνώσης και έκφρασης ορίζεται ως η εκτίμηση της σημασίας της δημιουργικής έκφρασης ιδεών, εμπειριών και συναισθημάτων μέσα από την τέχνη (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνία, χορός, εικαστικές τέχνες). Η πολιτιστική γνώση περιλαμβάνει επίγνωση της τοπικής, της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, και της θέσης τους στον κόσμο.

 • Η ικανότητα αυτή μας βοηθά να εκτιμήσουμε τις δικές μας παραδόσεις και πολιτισμό, αλλά και των άλλων περιοχών της Ευρώπης και του κόσμου. Μας βοηθά επίσης να βρούμε διεξόδους της δικής μας ατομικής έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων και απόψεων μέσω της τέχνης και των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
 • Η πολιτιστική δραστηριότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων / ικανοτήτων που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην καθημερινή ζωή, επαγγελματική και μη. Συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, στη δημιουργικότητα και πρωτοβουλία, στην κοινωνικότητα.
 • Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες τις δικές μας και των άλλων και την επίδραση που έχουν στον τρόπο ζωής μας και στο δικό τους, να μπορούμε να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας μέσω κάποιας μορφής τέχνης, να παρακολουθούμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής) και να ενημερωνόμαστε για τα πολιτιστικά δρώμενα, είναι παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι κατέχουμε τη συγκεκριμένη δεξιότητα.


Παραδείγματα επιτευγμάτων & ενδεικτικά αποδεικτικά στοιχεία

 • Ασχολείσαι με το χορό, τη μουσική ή τη ζωγραφική ή άλλες μορφές τέχνης ή έχεις συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση ή σε κάποια άλλη πολιτιστική εκδήλωση (π.χ. School wave festival).
  Ως αποδεικτικά στοιχεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα video ή ένα cd, μια φωτογραφία ενός έργου τέχνης που έχεις φτιάξει.
 • Συμμετείχες σε project που αφορούσε στην τέχνη σε κάποια άλλη χώρα πέρα από τη δική σου και μέσα από αυτό γνώρισες την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας αυτής.
  Ως αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν ένα video, μια παρουσίαση PowerPoint, κάποιο άρθρο σου κλπ.
 • Έχεις ασχοληθεί με την επιλογή του κεντρικού θέματος και των συμμετεχόντων, τον τρόπο ανάδειξης και προβολής ενός σε φεστιβάλ τέχνης ή κάποιας πολιτιστικής εκδήλωσης.
  Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείς να αξιοποιήσεις μια βεβαίωση από την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης.

"Το παρόν συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της πράξης «Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους στους άξονες προτεραιότητας 4,5,6 - οριζόντια πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»."