Το portfolio είναι ο προσωπικός σου φάκελος που θα συμβάλει στην αυτοπαρουσίασή σου, στην προβολή των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων σου, την ανάδειξη των ικανοτήτων και των ταλέντων σου, καθώς και των προσωπικών και εκπαιδευτικών σου στόχων.

 

  • Το portfolio είναι ο προσωπικός σου φάκελος που θα συμβάλει στην αυτοπαρουσίασή σου, στην προβολή των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων σου, την ανάδειξη των ικανοτήτων και των ταλέντων σου, καθώς και των προσωπικών και εκπαιδευτικών σου στόχων.
  • Μη σκεφτείς ότι είσαι πολύ νέος/νέα και δεν έχεις σημαντικά πράγματα να παρουσιάσεις σε έναν τέτοιο φάκελο. Eίναι σίγουρο ότι έχεις ασχοληθεί με αντικείμενα και δραστηριότητες, εντός και εκτός του σχολείου, που σε μεγάλο βαθμό σε έχουν κάνει τον άνθρωπο που είσαι τώρα και που αξίζει να παρουσιάσεις.
  • Η βασική διαφορά ανάμεσα στο portfolio και το βιογραφικό σημείωμα είναι ότι το portfolio δεν περιλαμβάνει απλή καταγραφή των γνώσεών σου, αλλά και τα επιτεύγματα και τις εμπειρίες σου, καθώς και τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες στις οποίες έχεις εμπλακεί.
  • Μια ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι στο portfolio, τα όσα αναφέρεις συνοδεύονται από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Θα ανακαλύψεις ότι είναι εξαιρετικά δημιουργική η διαδικασία αναζήτησης και επιλογής τους (φωτογραφίες, video, αναμνηστικά).
  • Τα στοιχεία που θα επιλέξεις να συμπεριλάβεις στο portfolio σου είναι σημαντικό να προβάλουν τις δεξιότητες που διαθέτεις, επικοινωνιακές, ψηφιακές, γλωσσικές, μαθηματικές κ.ά. 
  • Στην επιλογή των αποδεικτικών στοιχείων έχε υπόψη σου ότι κάποια αποδεικτικά μπορεί να «κουμπώνουν» σε περισσότερες από μια δεξιότητες, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο σε όποιον πάρει το portfolio σου στα χέρια του ότι έχεις επίγνωση των διαφορετικών δεξιοτήτων που μπορείς να αποκτήσεις μέσω μιας δραστηριότητας.
  • Καθώς το portfolio είναι το «πορτραίτο» της προσωπικής εξέλιξης και ανάπτυξης, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αλλάζει σε τακτά διαστήματα, κάθε φορά δηλαδή που νομίζεις ότι έχεις κάνει κάτι σημαντικό που θέλεις να παρουσιαστεί. Επίσης, όσο μεγαλώνεις και αποκτάς όλο και περισσότερα προσόντα, ίσως θα πρέπει να αφαιρείς κάποια στοιχεία λιγότερο σημαντικά για να προβάλεις τα ουσιαστικότερα.

"Το παρόν συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της πράξης «Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους στους άξονες προτεραιότητας 4,5,6 - οριζόντια πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»."