Skip to main content

Μελέτες - προτάσεις πολιτικής ΣΥΕΠ


1. «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Ένα εγχειρίδιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής»  

symvouleutiki stadiodromiasΤο εγχειρίδιο περιλαμβάνει τους σημαντικότερους τομείς πολιτικής που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός αναλυτικού πλαισίου για συστήματα δια βίου συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού: την κάλυψη αναγκών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας των νέων και ενηλίκων, τη διεύρυνση πρόσβασης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας, τη βελτίωση επαγγελματικών πληροφοριών, τη στελέχωση και χρηματοδότηση υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και τη βελτίωση στρατηγικής ηγεσίας.Επίσης, παρέχει παραδείγματα καλής πρακτικής και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σ’ αυτές τις προκλήσεις, τα οποία αντλούνται από έρευνες που διεξήχθησαν σε 36 χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρώπης. Αποτελεί την ελληνική έκδοση του εγχειριδίου του ΟΟΣΑ με τίτλο: “Career Guidance: A Handbook for Policy Makers”

 

2. «Διεθνή συστήματα διασφάλισης και διαχείρισης ποιότητας των υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού»

Στόχοι της μελέτης είναι η επισκόπηση των διεθνών και εθνικών συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας γενικά, αλλά και ειδικότερα στον τομέα ΣΥΕΠ και η πρόταση ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας εφαρμόσιμου και κατάλληλου για τις Υπηρεσίες ΣΥΕΠ της χώρας μας. Ταυτόχρονα, μέσα από δύο επιμορφωτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και με τη διάδοση της συγκεκριμένης μελέτης, επιδιώχθηκε η σχετική ευαισθητοποίηση των φορέων και των Λειτουργών ΣΥΕΠ, προϋπόθεση απαραίτητη για να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί με επιτυχία ένα σύστημα ποιότητας.

3. «Καθιέρωση και ανάπτυξη Εθνικών Φόρουμ Πολιτικής για τη Δια Βίου Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Ένα εγχειρίδιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και κάθε ενδιαφερόμενο»

PanoramaΣ’ αυτό το εγχειρίδιο αποτυπώνονται πρωτοβουλίες και δείγματα καλής πρακτικής των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και επιλογές στρατηγικής και καινοτόμες προσεγγίσεις που ακολούθησαν τα κράτη μέλη εγκαθιδρύοντας εθνικά φόρουμ υπηρεσιών συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού. Αποτελεί ιδανικό εργαλείο για την ανάπτυξη στρατηγικών δικτύωσης και συνένωσης δυνάμεων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της συμπληρωματικότητας των δράσεων μεταξύ των φορέων ΣΥΕΠ της εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με βάση καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αποτελεί την ελληνική έκδοση του εγχειριδίου του Cedefop με τίτλο “Establishing and developing national lifelong guidance policy forums. A manual for policy-makers and stakeholders”. 

 

 

 

4. «Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Δεξιότητες των επαγγελματιών και Διαδρομές απόκτησης προσόντων στην Ευρώπη»

EpaggelmatopoiontasH παρούσα έρευνα μέσα από τα ποικίλα ευρήματά της συμβάλλει: α) στην κριτική επισκόπηση των υπαρχόντων δομών ΣΥΕΠ, στην Ευρώπη, και των στόχων τους, με έμφαση στους τρόπους κατάρτισης, στελέχωσης και άσκησης του επαγγέλματος της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για υψηλότερης ποιότητας επαγγελματικά προσόντα, μεγαλύτερη εξειδίκευση μέσω κοινά αποδεκτών μορφών διεπιστημονικής κατάρτισης και νέων πιο ευέλικτων τρόπων πιστοποίησης των γνώσεων και της εμπειρίας των επαγγελματιών συμβούλων σταδιοδρομίας και β) στην ανάδειξη, μέσω της έρευνας, ενός κοινού προτύπου πλαισίου προσόντων και πιστοποίησης του επαγγέλματος της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας στην Ε.Ε., στοιχείο που οι συγγραφείς θεωρούν αναγκαίο να καθιερωθεί από κοινού σε όλα τα κράτη μέλη ως μέσο για τη βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων των συμβούλων σταδιοδρομίας. Η εν λόγω μελέτη αποτελεί την ελληνική έκδοση της αντίστοιχης μελέτης του CEDEFOP με τίτλο “Professionalizing Career Guidance – Practitioner competences and qualification routes in Europe”..



Κοινοποίηση σε